Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az óvodáról

2010.01.14

Az óvoda bemutatása

Óvodánk Heves megyében, a Mátra-hegység lábánál, Gyöngyöstől délre 10 km-re található. Adács közel 3000 fő lakosú község. A település egyetlen óvodája a mi Akácfa úti óvodánk. A községben 1956 óta működik óvoda. 1976-ig kétcsoportos, majd 1976-tól a felújított új épületben, amely a falu központjában található négy csoportos óvoda várja a gyermekeket.

 

Az óvoda udvarral, gyakorló és virágos kerttel rendelkezik. Füves, homokos, betonozott terület, valamint külső fedett terasz, szatellit található udvarunkon. A lombos fák árnyékot adnak, a zöld cserjék esztétikussá teszik környezetünket. A nyári időszakban kerti zuhany és ivókút biztosítja a gyerekek felfrissülését, pancsolását.

 A legújabb természetes anyagokból készült esztétikus, a gyermekek mozgásigényét, kielégítő udvari játékok: függeszkedők, hinták, kötélmászókák, fedett homokozó, babaház, libikókák, "mókuskerék", mind-mind gyermekeink szabadidős tevékenységét, edzését szolgálja. Balesetveszély elkerülése céljából ütéscsillapító gumilapok találhatók a mászókák alatt. A kiskertben a munkára nevelés lehetőségeit gyakorolhatják gyermekeink, ahol tanösvényt is kialakítottunk, melyet évről-évre bővítünk, gondozunk. Udvarunk ékessége még az "Ölelkező gyermekpár", az élőfából kifaragott szobor, melyet tuja-örökzöldek öveznek.

Az óvoda épületében négy csoportszoba található. Falai világos pasztellszínűek, parkettás (szőnyegekkel), korszerű, energiatakarékos neon-világítás, földgázos központi fűtésrendszerrel ellátott. 

A gyermekek itt játszanak, étkeznek, pihennek. A foglalkoztatók jól felszereltek, hangulatos galériák, tölgy asztalokat és székeket, esztétikus fűz bútorok számítógép, színes TV, DVD lejátszó található minden csoportszobában. . Mindezek megvásárlásához nagy segítséget kaptunk az Önkormányzattól, a pályázatok révén nyert pénzösszegekből, valamint az “Adácsi Óvodásokért Alapítvány” támogatásából, melyet a gyermekek testi-szellemi fejlődését elősegítő tárgyi feltételek biztosítása céljából hoztunk létre. Szeretnénk tovább folytatni a régi, immár 34 éves bútorzatok cseréjét, felújítását (gyermekfektetők, öltöző szekrények, gyermek bútorok).

A négy csoportnak három gyermekmosdója van (egy mosdón két csoport osztozik), két gyermeköltözője (két csoport egy helyiségben öltözik, és egy csoportnak a folyosón vannak elhelyezve az öltöző szekrényei). A gyermekmosdók felújítása is már nagyon esedékes.

 

Az intézmény tornaszobája a “zártudvar” elnevezésű helyiség, mely több funkciót is betölt, mert rossz idő esetén “zsibongónak” is használható, valamint kiállításokat, és vásárokat is szoktunk itt rendezni.

Az itt található sok-sok mozgásfejlesztő tornaszer, a kis és nagymozgások fejlesztését szolgálja: bordásfalak, Greiswald tornafelszerelés, gumiasztal, padok, mászókötél, gyermekgyűrű, kötéllétra, bukfenc szőnyegek, tornakarikák, labdák, füles labdák, rotikom játékcsalád, billenőrács, henger sorozat, egyensúlyozó gerendák, mesevár, falitábla, melyre rajzolni lehet. Az elkövetkező időben szeretnénk a zártudvar tetőszigetelést kijavíttatni.

 

Az óvodában található még: vezetői iroda, nevelői, személyzeti szoba, személyzeti szobában kialakított fejlesztő sarok, személyzeti mosdó, zuhanyzó, WC, szertárak, orvosi szoba, konyha, mosogató-előkészítő, raktárak, kazánház, folyosók, amelyeknek berendezései szintén otthonos környezetet, családias hangulatot biztosítanak.

 

Gyermekférőhelyek száma 100 fő, maximális befogadó képesség 120 fő. Jelenlegi gyermeklétszám 93 fő, ebből 30 fő az etnikai kisebbséghez tartozó, valamint 27 fő halmozottan hátrányos helyzetű és 4 fő sajátos nevelési igényű gyermek.

 

 

Gyermekeink szociokulturális háttere színes képet mutat. A nagyon jó és az elhanyagoló környezetből egyaránt járnak hozzánk gyermekek. Szeretetteljes, biztonságos, az egyéni különbözőségeket toleráló légkörben, ésszerű korlátokkal, minden gyermeknek esélyt adunk saját erősségeik felismerésére, és a sikerélményre. Elfogadjuk, és tiszteletben tartjuk a különbözőséget, erre neveljük gyermekeinket is. 

Az óvodai nevelésünk gyermekközpontú, a családi nevelést kiegészítve, a szülővel együttműködve a gyermeket óvja, védi, neveli, szocializálja, segíti sokoldalú, harmonikus fejlődését, személyisége kibontakoztatását az életkori, egyéni sajátosságok és az eltérő fejlődési ütem figyelembevételével (ideértve a különleges gondozást igénylő gyermeket is).

 

Az óvodában folyó munkát a függetlenített óvodavezető koordinálja, irányítja. Pedagógiai, tanügy-igazgatási, munkáltatói, gazdálkodási, közéleti, menedzselési feladatai során pontosan, a lehetőségek optimális felhasználásával biztosítja a jól megszervezett munkát, a fejlesztéshez szükséges feltételeket.

Az óvodavezető helyettes az intézmény általános helyettese. Az óvodavezető távollétében teljes felelősséggel ellátja vezetői teendőket.

 

Az óvoda négy csoporttal működik. Minden csoporthoz megvan a 2 fő óvodapedagógus. A pedagógiai munka színvonalas, a nevelőtestületre, mely már 30 éves múlttal rendelkezik, a magas szintű szakmaiság és elhivatottság, innovatív szemlélet jellemző. Az óvodapedagógusok főiskolai szakképzettséggel rendelkeznek. Önképzéssel és különböző tanfolyamokon való részvétellel bővítik tudásukat, szakmai ismereteiket. A hallottakat, tanultakat alkalmazzák munkájukban, ezzel is emelve az óvodai nevelőmunka színvonalát. Jelenleg két fő óvodapedagógus vesz részt felsőfokú képzésben, szakvizsga megszerzése céljából vezetői és fejlesztő pedagógus szakon. 

A nevelőmunkához szorosan kapcsolódik a dajka munkája is. A négy szakképzett dajka, a megszerzett pedagógiai és egészségügyi ismereteit az óvodapedagógus segítőtársaként, a gyermekek gondozásában kamatoztatja, összehangolt munkájukkal elősegítve az óvodai nevelés eredményességét. Az ő szorgos munkájuknak köszönhető az óvoda tisztasága, ápoltsága, környezetünk rendben tartása. A gyermekszerető dajkák munkájukat felelősséggel, lelkiismeretesen végzik.

 

Óvodánk jól felszerelt integrált konyhája a gyermekek testi-fizikai fejlődését, egészséges étkeztetéssel biztosítja. Az óvodás gyermekek étkeztetésén kívül ellátjuk az iskola napközis, iskolaotthonos oktatásban részesülő gyermekeinek, az idősek otthonának lakóinak, a pedagógusok és a polgármesteri hivatal dolgozóinak étkeztetését is. Naponta kb. 270 adag étel készül a konyhán az ott dolgozók, 1fő szakács és a 3fő konyhalány hozzáértésével, lelkiismeretes munkájával, az élelmezésvezető naprakész, precíz, jól gazdálkodó, felelősségteljes irányításával. Intézményünk gasztrológiája elismert a községben is, dolgozóival együttvéve, akik továbbra is azon lesznek, hogy gyermekeink étkeztetése a jövőben is a legmegfelelőbb legyen a szülők megelégedettségére, valamint változatos étrenddel felnőtt étkezőinknek is a legjobbat szeretnénk nyújtani.

Továbbra is az a célunk, hogy az óvodai élet olyan legyen ebben a mátraaljai kis faluban, amely a gyermekek számára kiegyensúlyozott, boldog, családias, otthonos, szeretetteljes légkört tud biztosítani, hogy a szülők gyermekeiket bizalommal ránk bízhassák.